Badania wykazały, że szczepionki mRNA przeciwko COVID-19 zmniejszają liczbę bakterii należących do rodzaju Bifidobacteria, powszechnych i korzystnych bakterii jelitowych. Szczepienia przeciwko COVID-19 są również powiązane ze zmniejszoną bioróżnorodnością jelit.
Bifidobakterie współdziałają z układem odpornościowym
Prace gastroenterolog dr Sabine Hazan, dyrektor generalnej ProgenaBiome, laboratorium badań genomu mikrobiomu, wykazały, że po szczepieniu przeciwko COVID-19 poziom Bifidobacteria u ludzi może spaść nawet o 90 procent. Niektóre z jej niepublikowanych danych wykazały, że poziom Bifidobacteria jest znikomy u osób zaszczepionych.
Bifidobakterie są jednymi z pierwszych drobnoustrojów, które kolonizują przewód pokarmowy dziecka, gdy przechodzi ono przez kanał rodny matki. Uważa się, że wywierają one pozytywny wpływ na zdrowie swojego gospodarza.
Bifidobakterie współdziałają z układem odpornościowym, a ich obecność wiąże się z lepszą odpornością na patogeny i raka.
Wcześniejsze prace dr Hazan nad hospitalizowanymi pacjentami z COVID-19 wykazały, że pacjenci z ciężkim COVID-19 mieli tendencję do braku lub niskiego poziomu Bifidobacteria, podczas gdy osoby z wyższymi zapasami Bifidobacteria miały tendencję do rozwoju bezobjawowej infekcji.
W swoich badaniach natknęła się na parę rodzeństwa zapisanego do badań klinicznych szczepionki COVID-19.
„Jedno z rodzeństwa otrzymało placebo, a drugie szczepionkę. Jedno z rodzeństwa, które otrzymało szczepionkę, ucierpiało… i nie ma bakterii Bifidobacteria. Jej brat, który otrzymał placebo i nie został poszkodowany, ma te Bifidobacteria”, powiedziała The Epoch Times.
Znaczenie bifidobakterii
Utrata Bifidobacteria została odkryta poprzez porównanie różnorodności mikrobiomu zarówno przed, jak i po szczepieniu. Ogólnie rzecz biorąc, utrata jest przejściowa, podczas gdy w bardziej ekstremalnych przypadkach może utrzymywać się przez ponad dziewięć miesięcy.
Istnieją również rzadkie przypadki, w których populacja Bifidobacteria u pacjentów wzrasta. Dr Hazan mówił o ponad dwukrotnym wzroście populacji Bifidobacteria u pacjenta miesiąc po szczepieniu. Jednak sześć do dziewięciu miesięcy po szczepieniu liczba Bifidobacteria u pacjenta spadła do zera.
Dr Hazan powiedział, że nie wiadomo, dlaczego poziom Bifidobacteria u niektórych osób wzrasta po szczepieniu.
Bifidobakterie są powszechnym probiotykiem i dobrze wiadomo, że ludzie mogą je spożywać w celu poprawy zdrowia jelit. W rzeczywistości produkty zawierające Bifidobacteria stanowią biliony dolarów udziału w rynku probiotyków.
Brak mikrobów Bifidobacteria jest powiązany z chorobami przewlekłymi, w tym cukrzycą, rakiem i chorobami autoimmunologicznymi. Niektóre badania wykazały, że podawanie probiotycznych bakterii Bifidobacteria może poprawić stan cukrzycy i pomóc w walce z rakiem.
Utrata innych mikrobów po szczepieniu
Według dr Hazan, u niektórych pacjentów po szczepieniu może brakować innych mikrobiomów, a próba ustalenia, jakie mikroby pacjent mógł mieć przed szczepieniem, wymaga trudnej pracy kryminalistycznej.
Jedno z badań przeprowadzonych przez naukowców z Hongkongu wykazało, że podanie szczepionki mRNA COVID-19 było bezpośrednio związane ze zmniejszoną bioróżnorodnością jelit, co skutkowało utratą co najmniej 10 różnych drobnoustrojów.
Podczas gdy u niektórych zaszczepionych osób zaobserwowano wzrost liczby niektórych bakterii, szczepienie zmniejszyło ogólną różnorodność mikrobiomu.
Autorzy zauważyli również, że ryzyko wystąpienia typowych działań niepożądanych, takich jak gorączka, bóle głowy, ból w miejscu wstrzyknięcia itp. może być również związane z bakteriami w jelitach. Na przykład pacjenci z wysokim poziomem Bifidobacteria byli mniej skłonni do wystąpienia niepożądanych reakcji poszczepiennych.
Mikrobiom jelitowy o niskiej bioróżnorodności jest związany ze złym stanem zdrowia i starzeniem się. Po urodzeniu dzieci rozwijają bardzo zróżnicowany mikrobiom jelitowy. Wraz z wiekiem tracą tę różnorodność, ponieważ rozwijają się u nich choroby, przyjmują antybiotyki i leki, niezdrowo się odżywiają, mniej śpią itp.
Bifidobakterie mogą stanowić do 95 procent mikrobiomu jelitowego dziecka w okresie niemowlęcym. Następnie zmniejsza się i stabilizuje na poziomie poniżej 10 procent w wieku dorosłym.
Dr Hazan widział jednak przypadki dzieci karmionych piersią przez zaszczepione matki, które nie posiadały Bifidobacteria. Długoterminowe konsekwencje tego są nieznane, zwłaszcza że Bifidobacteria biorą udział w budowaniu układu odpornościowego człowieka.
Rosnąca świadomość znaczenia mikrobiomu jelitowego dla zdrowia skłoniła niektórych rodziców do zamrożenia pierwszego stolca dziecka w celu przeszczepu kału w przyszłości, powiedział lekarz wewnętrzny dr Yusuf Saleeby w wywiadzie dla The Epoch Times. Gdy dziecko rośnie, a jego mikrobiom się wyczerpuje, próbka kału może zostać przeszczepiona w celu skorygowania składu mikrobiomu jelitowego.
„Jeśli dziecko zachoruje i wystąpi dysbioza, rodzice mogą wrócić do firmy … i ponownie zaszczepić te mikroby dziecku, aby spróbować przywrócić to, co dziecko powinno mieć” – wyjaśnił.
Źródło: ZH