Charles Sanna, weteran marynarki i inżynier, nie wynalazł gorącej czekolady, ale zmienił sposób jej przygotowywania przez Amerykanów.
przez wieki gorąca czekolada była napojem elit arystokratycznych. Kakao było drogie, a proces jego przygotowania pracochłonny. Tradycyjnie wymagało dodania proszku kakaowego lub posiekanej czekolady do gorącego mleka z cukrem, co wymagało ciągłego nadzoru.
Podczas wojny koreańskiej Sanna odkrył sposób na wykorzystanie nadmiaru śmietanki do kawy. Opracował metodę przedłużenia trwałości odtłuszczonego, słodzonego mleka w proszku poprzez redukcję tlenu w opakowaniach.Rządowy kontrakt dla wojska skutkował ogromną nadwyżką produktu.
Zamiast zmarnować zapasy, Sanna eksperymentował w domu. Korzystając z rodzinnej książki kucharskiej i własnych doświadczeń, stworzył mieszankę kakao.Konsultował się nawet z dziećmi podczas testowania produktu, zwracając uwagę na zawartość tłuszczu mlecznego.
Początkowo produkt o nazwie Brown Swiss był sprzedawany restauracjom i liniom lotniczym. Gdy klienci zaczęli masowo zabierać saszetki do domu, Sanna zmienił recepturę, zastępując tłustą śmietankę odtłuszczonym mlekiem w proszku.W 1961 roku wprowadzono markę Swiss Miss, która pozwalała na szybkie przygotowanie gorącej czekolady przy użyciu jedynie gorącej wody. Firma została sprzedana najpierw Beatrice Foods, a następnie ConAgra Foods.