Niemiecka lodziarnia rozszerzyła swoje menu o ofertę przyprawiającą o gęsią skórkę gałki o smaku świerszcza z suszonymi brązowymi świerszczami na wierzchu.
Świerszcze można mrozić, suszyć lub używać w postaci proszku
Ten niezwykły wyrób jest dostępny w sklepie Thomasa Micolino w mieście Rottenburg am Neckar w południowych Niemczech, jak podała w czwartek niemiecka agencja informacyjna dpa.
Micolino ma zwyczaj tworzenia smaków, które znacznie odbiegają od typowych upodobań Niemców do lodów truskawkowych, czekoladowych, bananowych i waniliowych.
W przeszłości oferował lody z kiełbasy wątrobianej i sera Gorgonzola, a także lody pozłacane w cenie 4 euro za gałkę.
Jestem bardzo ciekawską osobą i chcę spróbować wszystkiego – powiedział Micolino. Jadłem już wiele rzeczy, w tym wiele dziwnych, a świerszcze były czymś, czego wciąż chciałem spróbować, również w formie lodów.
To, że może teraz produkować smak świerszcza, zawdzięcza rozporządzeniu Unii Europejskiej, które zezwala na stosowanie tych owadów w żywności.
Zgodnie z rozporządzeniem, świerszcze można mrozić, suszyć lub używać w postaci proszku. Unia Europejska zezwoliła już na stosowanie szarańczy wędrownej i larw chrząszczy mącznych jako dodatku do żywności.
Lody Micolino składają się z mąki świerszczowej, śmietany, ekstraktu waniliowego i miodu, a na wierzchu znajdują się suszone świerszcze w całości. Mają zaskakujący, pyszny smak, a przynajmniej tak napisał na Instagramie.
Źródło: DPA