Niezbędne dla optymalnej wydajności, witaminy są związkami, których potrzebuje organizm. Witamina A jest jedną z tych witamin, a jej obecność jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zdrowego wyglądu skóry i widzenia w słabym świetle. Czy jednak można przesadzić z witaminą A?
Organiczne związki chemiczne zwane witaminami są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i procesów metabolicznych, mimo że występują w organizmie w niewielkich ilościach.
Organizm nie ma zdolności generowania witamin lub wytwarza je w niewystarczających ilościach, dlatego muszą być one dostarczane z pożywieniem. Głównymi źródłami witamin są podroby, zwłaszcza wątroba, a także marchew, szpinak, jarmuż, dynia i produkty mleczne.
Czytaj także:
- Morze Kaspijskie jest rajem dla łamiących sankcje
- Grecja zamyka wąwóz Samaria na Krecie po tym, jak trzęsienie ziemi wywołało niebezpieczne osunięcie się skał
- Eksplozja wstrząsnęła afgańskim hotelem w Khost, zabijając trzy osoby i raniąc siedem
Spożywanie nadmiernych ilości witaminy A, podobnie jak wielu innych substancji, może prowadzić do szkodliwych skutków dla organizmu. Chociaż jest prawdopodobne, że hiperwitaminoza może wystąpić w wyniku spożywania pokarmów o wysokim poziomie tej witaminy, częściej jest ona wynikiem niewłaściwego stosowania suplementów diety. Dlatego tak ważne jest, aby przyjmowane suplementy posiadały odpowiednie certyfikaty i były spożywane zgodnie z towarzyszącymi im zaleceniami, a także po zasięgnięciu porady lekarza.
Mężczyźni są zobowiązani do spożycia 900 mcg witaminy A dziennie, podczas gdy kobiety wymagają 700 mcg. Przyjmowanie dużych dawek witaminy A przez dłuższy czas (18 000 – 60 000 IU/dzień dla dzieci i 50 000 do 100 000 IU/dzień dla dorosłych) może skutkować licznymi nieprzyjemnymi objawami, takimi jak utrata apetytu, suchość skóry, zmniejszenie masy kostnej gęstość, powiększenie śledziony, światłowstręt i wypadanie włosów, a w ciężkich przypadkach nawet do śmierci.
Źródło: Interia