Już od kilku tygodni trwa kalendarzowa jesień. Statystyki pokazują, że w tym okresie nie brakuje osób, które np. zaczynają chorować na grypę lub przeziębienie. Jak się przed tym ustrzec? Eksperci uważają, że warto prewencyjnie wprowadzić do swojej diety odpowiednie źródła witaminy C. Na co konkretnie zwracać tutaj swoją uwagę?

Gdzie najwięcej witaminy C?
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Warto zaznaczyć, że jest to bardzo znany antyoksydant. Eksperci zaznaczają, że ten składnik ma spore znaczenie m.in. w kontekście działania układu immunologicznego. Z czego to jednak wynika? Chociażby poprzez stymulowanie produkcji białych krwinek limfocytów T oraz B (układu immunologicznego) w kontekście walki z czynnikami, które doprowadzają nasze organizmy do infekcji.
Wiele osób powszechnie uważa, że najwięcej witaminy C jest w cytrynie. Okazuje się, że to często powtarzany mit, który nie ma wiele wspólnego z prawdą. Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w rokitniku. O jakich wartościach mowa? Na 100 g świeżej masy produktu rokitnik zawiera do 900 mg witaminy C. Wysoko w tej hierarchii są także owoce dzikiej róży, czarnej porzeczki, czy kiwi. Cytryna znajduje się zaś jeszcze za grejpfrutem.
Zdrowa, zbilansowana dieta powinna zawierać nie tylko odpowiednio dużo owoców. Nie możesz zapominać także o warzywach. Warto zaznaczyć, że w nich także nie brakuje witaminy C. Trzeba jednak wiedzieć, które produkty wybierać! Eksperci od żywienia sugerują, że należy decydować się na stosowanie natki pietruszki. Zawiera ona około 269 mg witaminy C na 100 g tego produktu. Natka pietruszki może być dodawana np. do zup, sałatek, czy na kanapki. Nie ma przeszkód, by ją także żuć (to świetny sposób, aby przy okazji zadbać o świeży oddech). W jakich jeszcze warzywach znajduje się sporo kwasu askorbinowego, który może nas uchronić przed jesiennymi przeziębieniami itp.? W codziennej diecie warto zadbać o obecność takich produktów, jak brukselka, papryka, brokuły itp.
Trzeba zaznaczyć, że kwas askorbinowy jest wrażliwy m.in. na działanie wysokich temperatur. Aby zatem uzyskać prozdrowotne właściwości warto np. gotować warzywa na parze lub spożywać je w formie surowej.