Badania opublikowane w american Journal of Clinical Nutrition wykazały, że dieta Planetary Health, która kładzie nacisk na nieprzetworzoną żywność roślinną z umiarkowanym spożyciem mięsa i nabiału, może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 30%. Ponadto, według CBS news, dieta ta znacząco obniża średni wpływ jednostki na środowisko.
Naukowcy wykorzystali dane zdrowotne ponad 200 tysięcy osób uczestniczących w badaniach Nurses’ Health Study I i II oraz Health Professionals Follow-Up Study. Uczestnicy co cztery lata wypełniali kwestionariusze dotyczące diety przez okres 34 lat.
Diety oceniano na podstawie spożycia 15 grup żywnościowych, takich jak pełnoziarniste produkty, warzywa, drób i orzechy. badanie wykazało, że każda główna przyczyna zgonów – w tym choroby serca, choroby płuc oraz nowotwory – była niższa u osób stosujących się najściślej do diety Planetary Health (znanej również jako dieta planetarna).
To pierwsze duże badanie oceniające skutki zdrowotne tej diety ujawniło również możliwość zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych o 29% oraz redukcję wykorzystania gruntów o 51%.
Naukowcy podkreślili znaczenie mniejszego zużycia ziemi dla reforestacji oraz obniżenia poziomów gazów cieplarnianych przyczyniających się do zmian klimatycznych.
„Zmiany klimatyczne prowadzą naszą planetę ku katastrofie ekologicznej, a nasz system żywnościowy odgrywa kluczową rolę,” powiedział Walter Willett z Harvard T.H. Chan School of public Health. „Zmiana sposobu odżywiania może pomóc spowolnić proces zmian klimatycznych. To co jest najzdrowsze dla planety jest także najzdrowsze dla ludzi.”
Wyniki badań pokazują silny związek między zdrowiem ludzi a zdrowiem planety. Zdrowe odżywianie wspiera zrównoważony rozwój środowiska naturalnego, co jest niezbędne dla zdrowia i dobrostanu każdego człowieka na Ziemi.
Dieta zaleca zwiększenie spożycia warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz pełnoziarnistych produktów przy jednoczesnym ograniczeniu surowych i rafinowanych cukrów oraz czerwonego mięsa.
Dieta została po raz pierwszy zaproponowana przez Komisję EAT-Lancet w 2019 roku jako odpowiedź na potrzebę zrównoważonego żywienia rosnącej populacji.
Elementy tego planu są podobne do diety śródziemnomorskiej i mogą być dostosowane do całkowicie wegańskiego stylu życia.