Pracownik kuchni został podobno związany nago i upokorzony w hotelu du Palais w Biarritz we Francji.
Ten incydent nie odzwierciedla wartości, których bronimy
Francuski szef kuchni nagle zrezygnował z pracy w luksusowym hotelu po tym, jak jeden z pracowników kuchni został skrępowany i upokorzony.
31-letni Aurelien Largeau, który ma na swoim koncie pożądaną gwiazdkę Michelin, prowadził restaurację prestiżowego hotelu du Palais w Biarritz w południowo-zachodniej Francji aż do zeszłego tygodnia, kiedy to nagle odszedł.
Rzeczniczka właścicieli hotelu Hyatt powiedziała AFP, że kierownictwo zostało poinformowane o „niepokojącym incydencie”, którego nagranie zostało udostępnione w Internecie.
Nie podała szczegółów dotyczących tego, co znajduje się na zdjęciach, ale regionalny dziennik Sud Ouest poinformował, że pokazują one rytuał inicjacji w hotelowej kuchni.
Pracownik byłprzywiązany do krzesła nago przez wiele godzin z jabłkiem w ustach i marchewką w odbycie, a wszyscy szefowie kuchni – znani jako brygada kuchenna – patrzyli na to, w tym szef kuchni Largeau.
Nagranie zostało usunięte z Internetu.
„Upokarzający” incydent miał miejsce „pod zwierzchnictwem i w obecności szefa kuchni Aureliena Largeau”, powiedział Sud Ouest.
„Ten incydent nie odzwierciedla wartości, których bronimy” – powiedziała rzeczniczka Hyatt.
„Przeprowadziliśmy dochodzenie i podjęliśmy odpowiednie decyzje” – dodała.
„Bezpieczeństwo, zdrowie i dobre samopoczucie naszych współpracowników, klientów i partnerów są dla nas absolutnymi priorytetami”.
Hotel du Palais to pięciogwiazdkowy hotel nad brzegiem morza w Biarritz, w którym średnia cena za noc wynosi ponad 400 euro.
Urzędnicy ratusza w Biarritz, który jest właścicielem budynku hotelu, nie byli w stanie udzielić komentarza.
Hazing jest zakazany przez francuskie prawo, ale według doniesień praktyka ta nadal występuje we francuskich restauracjach.
Czasami jest ona broniona jako test tego, czy młodsi pracownicy poradzą sobie z presją związaną z pracą.
W ostatnich latach wielu profesjonalistów z branży kulinarnej rozpoczęło kampanie przeciwko przemocy w kuchniach, w tym jedną o nazwie „Ręce precz od mojej kuchni” i inną „Szanuj swoją kuchnię”.
Źródło: AFP