Francja planuje wydać miliony euro na przerobienie wina na alkohol przemysłowy do produkcji farmaceutyków i kosmetyków, aby pozbyć się ogromnej nadwyżki, poinformowało ministerstwo rolnictwa.

Wina białe i różowe ucierpiały mniej
Francja, drugi po Włoszech producent wina na świecie, jest od dawna znana jako kraj miłośników wina.
Jednak plantatorzy z południowo-zachodniego regionu Bordeaux twierdzą, że nadprodukcja i spadek konsumpcji krajowej bardziej przystępnych cenowo marek zapełniły ich piwnice i nie mają gdzie przechowywać owoców kolejnych zbiorów.
Ministerstwo Rolnictwa oświadczyło w poniedziałek, że wyda do 160 milionów euro na destylację trunku do alkoholu przemysłowego, aby wykorzystać część zaległości.
W Bordeaux, winiarz Didier Cousiney powiedział, że kwota ta wystarczy, aby pomóc każdemu małemu przedsiębiorstwu tylko przez kilka miesięcy, jeżeli zostanie rozłożona na całą branżę.
W naszych piwnicach mamy 24 miesiące zaległości, powiedział.
Związki rolnicze w regionie Bordeaux, które wielokrotnie protestowały, chcą natomiast odszkodowania w zamian za wykarczowanie części winnic, co jest praktyką znaną jako karczowanie ziemi.
Pozwoliłoby to na zmniejszenie produkcji i umożliwiło plantatorom winorośli ponowne wykorzystanie ziemi do innych celów.
Cousiney i inni plantatorzy szacują, że w całym regionie należy wykarczować co najmniej 15 000 hektarów winnic, czyli powierzchnię odpowiadającą 21 000 boisk piłkarskich, aby coś zmienić.
Domagają się oni odszkodowania w wysokości 10.000 euro za hektar.
Rząd po raz ostatni dofinansował destylację w 2020 roku, po tym jak światowa blokada Covid-19 spowodowała zamknięcie restauracji i barów oraz spadek eksportu francuskiego wina.
Szacuje się, że we Francji w branży winiarskiej pracuje około pół miliona osób, według danych Krajowej Międzyzawodowej Komisji Winiarskiej.
Jeśli nic nie zostanie zrobione, obawiamy się, że w najbliższej dekadzie zagrożonych będzie od 100 000 do 150 000 miejsc pracy, ostrzegł w grudniu szef komisji Bernard Farges.
Sprzedaż czerwonego wina we francuskich supermarketach spadła w ubiegłym roku o 15 procent, według danych Generalnego Stowarzyszenia Produkcji Wina.
Wina białe i różowe ucierpiały mniej, odnotowując spadki o około trzy i cztery procent.
Jerome Despey, plantator winorośli i sekretarz generalny związku rolniczego FNSEA, powiedział, że odzwierciedla to szerszy trend.
70 lat temu Francuzi wypijali średnio około 130 litrów wina rocznie, ale obecnie ilość ta spadła do około 40 litrów.
Źródło: 2023 AFP