Naukowcy ustalili, że zamiennik cukru, erytrol może wiązać się z podwyższonym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu.
Erytrytol jednak szkodliwy dla zdrowia?
O szkodliwości cukru naukowcy na całym świecie informują od dawna. Ma on zgubny wpływ na nasz organizm. Najnowsze badania jego potencjalnych zamienników, pokazują, że one także mogą nam zaszkodzić.
Badacze z Cleveland Clinic w Ohio przyjrzeli się jednej z najbardziej popularnych substancji słodzących. Erytrytol (określany jest też jako erytro) to alkohol cukrowy. Jest on w około 70 procentach tak słodki, jak cukier, jednak prawie nie posiada kalorii. Występuje on w środowisku naturalnym, np. w niektórych owocach i grzybach. W ostatnich latach jest powszechnym składnikiem napojów i produktów spożywczych.
Naukowcy z Cleveland Clinic zapoznali się z danymi medycznymi dotyczącymi około 4 000 pacjentów. Są to dane ze Stanów Zjednoczonych, jak i w Europy. Byli w tym momencie badani pod kątem potencjalnych schorzeń kardiologicznych.
Analizy badań tych osób wykazały, że osoby, u których we krwi stwierdzono najwyższą zawartość erytrolu, były znacznie bardziej narażone na wystąpienie w ciągu najbliższych trzech lat zawału serca lub udaru mózgu.
Należy jednak zaznaczyć, że przeprowadzone analizy zostały przeprowadzone u osób w wieku powyżej 60 lat. Pacjenci ci byli zbadani względu na choroby serca, na które cierpiały. W związku z tym nawet bez erytrytolu były w większym stopniu narażone na wystąpienie zawału i udaru.
Źródło: dzienniknaukowy