Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet dla zdrowia osób, które ją stosują. Co ciekawe, zespół badaczy odkrył jeszcze jedną: Może ona obniżać ryzyko komplikacji podczas ciąży.

Dieta śródziemnomorska dobra nie tylko dla kobiet w ciąży
W swoim badaniu, opublikowanym w JAMA Network Open, badacze przeanalizowali dane dotyczące diety 7 798 „zróżnicowanych rasowo, etnicznie i geograficznie” kobiet, które spodziewały się dziecka. Wszystkie uczestniczki, które urodziły swoje pierwsze dziecko, wypełniły kwestionariusz dotyczący ich diety w pierwszym trymestrze ciąży, jak podaje HealthDay.
Chodziło o to, aby sprawdzić, czy przejście na dietę śródziemnomorską „w okolicach poczęcia” rzeczywiście wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia niekorzystnych wyników ciąży (APO), do których zalicza się takie zdarzenia jak stan przedrzucawkowy, nadciśnienie ciążowe, cukrzyca ciążowa, poród przedwczesny, poród martwego dziecka i urodzenie dziecka małego jak na swój wiek ciążowy.
Dieta śródziemnomorska to dieta, która koncentruje się na żywności pochodzenia roślinnego i zdrowych tłuszczach. Osoby stosujące tę dietę jedzą więcej warzyw, owoców, orzechów, pełnych ziaren zbóż i fasoli, a mało lub wcale nie jedzą mięsa. Zawiera również umiarkowane ilości ryb, sera i jogurtu, a głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Dieta ta jest znana z wielu możliwych korzyści dla zdrowia. W tym roku już piąty rok z rzędu zajęła pierwsze miejsce w rankingu najlepszych diet, a jeszcze bardziej zielona jej wersja okazała się być korzystna w redukcji potencjalnie szkodliwego tłuszczu trzewnego.
„Większe przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z mniejszym ryzykiem wielu chorób przewlekłych i śmiertelności; założyliśmy, że wiąże się to z mniejszym ryzykiem APO” – napisali badacze.
Rzeczywiście, badacze stwierdzili, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej było związane z niższym o 21% ogólnym ryzykiem APOs.
Korzyści były najbardziej widoczne w przypadku stanu przedrzucawkowego lub rzucawki oraz cukrzycy ciążowej, stwierdzili badacze. U osób stosujących dietę zaobserwowano o 28% niższe prawdopodobieństwo wystąpienia stanu przedrzucawkowego lub rzucawki oraz o 37% niższe prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy ciążowej.
Co więcej, korzyści w zakresie zapobiegania powikłaniom ciąży były większe u kobiet w wieku 35 lat i starszych, jak zauważyła jedna z autorek badania, Natalie Bello z Smidt Heart Institute w Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles, zgodnie z HealthDay.
„Ogólnie rzecz biorąc, kobiety w wieku powyżej 35 lat mają znacznie większe ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Powiedziałbym, że jest to zachęcające” – powiedział Bello.
„W sumie nasze wyniki pokazują, że u amerykańskich kobiet stosowanie diety śródziemnomorskiej może stanowić ważny element stylu życia w zapobieganiu APO, szczególnie u kobiet w zaawansowanym wieku macierzyńskim, u których ryzyko wystąpienia APO jest podwyższone” – napisali badacze.
Badanie pokazuje po prostu, że przestrzeganie diety jest związane ze zmniejszonym ryzykiem, a nie, że jest jego przyczyną, wyjaśnił Bello.
Ale dodaje się do rosnącej literatury na temat korzyści płynących z diety śródziemnomorskiej. Na przykład, do tej pory była ona postrzegana jako dieta zdrowa dla serca i może mieć również korzyści w zakresie wspierania zdrowej wagi ciała.
Jak zawsze jednak, przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub planu żywieniowego najlepiej skonsultować się z lekarzem.