Nowe badania, które łączą gotowanie na gazie ziemnym z około 12 procentami przypadków astmy u dzieci w USA, wywołały debatę na temat ryzyka zdrowotnego związanego z kuchenkami gazowymi, a także wezwania Stanów Zjednoczonych do zwiększenia regulacji.
Autorzy badania stwierdzili, że ich wyniki sugerują, iż około 650.000 amerykańskich dzieci nie zachorowałoby na astmę, gdyby w ich domach znajdowały się kuchenki elektryczne lub indukcyjne, porównując ich wpływ na zdrowie do wpływu biernego palenia.
Jednak jeden z ekspertów biorących udział w badaniu zakwestionował jego wyniki i ostrzegł, że gaz jest znacznie zdrowszy niż gotowanie na drewnie, węglu drzewnym i węglu, które według szacunków powodują 3,2 miliona zgonów rocznie z powodu zanieczyszczenia powietrza w gospodarstwach domowych, głównie w krajach rozwijających się.
Recenzowane badanie amerykańskie zostało opublikowane w zeszłym miesiącu w International Journal of Environmental Research and Public Health.
Opiera się na wyliczeniu ryzyka zachorowania na astmę w domach z kuchenką gazową na podstawie przeglądu 41 wcześniejszych badań z 2013 roku.
Po połączeniu tych obliczeń z danymi ze spisu ludności USA, powiązano 12,7 procent przypadków astmy dziecięcej w USA z kuchenką gazową.
To samo obliczenie zostało wcześniej wykorzystane w badaniach z 2018 roku, które przypisały 12,3 procent przypadków astmy dziecięcej w Australii kuchenkom gazowym.
W opublikowanym w poniedziałek raporcie zastosowano te same obliczenia, aby powiązać 12 procent astmy dziecięcej z gotowaniem na gazie w Unii Europejskiej.
Raport, który nie był recenzowany, został wydany przez grupę ds. efektywności energetycznej CLASP i European Public Health Alliance.
Raport europejski zawiera symulacje komputerowe przeprowadzone przez holenderską organizację badawczą TNO, analizujące narażenie na zanieczyszczenie powietrza w różnych europejskich kuchniach domowych.
Stwierdzono, że poziom dwutlenku azotu przekracza wytyczne UE i Światowej Organizacji Zdrowia kilka razy w tygodniu we wszystkich scenariuszach, z wyjątkiem dużej kuchni z okapem kuchennym, który ma wentylację poza domem.
Dwutlenek azotu, który jest emitowany podczas spalania gazu, jest substancją zanieczyszczającą ściśle związaną z astmą i innymi chorobami układu oddechowego, jak podaje WHO.
W tym roku CLASP zbierze pomiary jakości powietrza z 280 kuchni w całej Europie, aby potwierdzić wyniki.
Badania pojawiają się w kontekście wzmożonej kontroli nad kuchenkami gazowymi w Stanach Zjednoczonych.
Richard Trumka Jr, komisarz w Consumer Product Safety Commission, napisał w poniedziałek na Twitterze, że agencja „rozważy wszystkie podejścia do regulacji”.
„Aby było jasne, CPSC nie przychodzi po niczyje kuchenki gazowe. Regulacje dotyczą nowych produktów” – dodał później.
Amerykańskie Stowarzyszenie Gazownictwa, potępiło amerykańskie badania jako oparte na spekulacji, które nie wnosi nic nowego do nauki.
Brady Seals, kierownik w Rocky Mountain Institute i współautor badania, odrzucił oświadczenie grupy lobbystycznej.
„Oczywiście to tylko matematyka”, powiedziała AFP. „Ale daje nam liczbę, której nigdy wcześniej nie mieliśmy”.
Rob Jackson z Uniwersytetu Stanforda, który wcześniej opublikował badania pokazujące, że ocieplający klimat metan może ulatniać się z kuchenek gazowych nawet wtedy, gdy są one wyłączone, powiedział, że amerykańska praca jest poparta dziesiątkami innych badań stwierdzających, że oddychanie zanieczyszczeniami z gazu w pomieszczeniach może wywołać astmę.
Jednak naukowcy pracujący nad przestawieniem trzech miliardów ludzi, którzy nadal gotują na szkodliwych paliwach stałych, takich jak drewno, węgiel, na czystsze źródła, wyrazili zaniepokojenie.
Daniel Pope, profesor zdrowia publicznego na Uniwersytecie w Liverpoolu, powiedział, że związek między astmą a zanieczyszczeniami pochodzącymi z piecyków gazowych nie został jeszcze ostatecznie udowodniony i że konieczne są dalsze badania.
Pope jest członkiem zespołu prowadzącego badania zlecone przez WHO w celu podsumowania wpływu, jaki na zdrowie mogą mieć różne rodzaje paliwa do gotowania i ogrzewania.
Pope powiedział AFP, że wyniki, które zostaną opublikowane jeszcze w tym roku, wskazują na znaczne zmniejszenie ryzyka, gdy ludzie przechodzą na gaz z paliw stałych i nafty.
Seals odpowiedział, że badanie nie zakłada związku przyczynowego między astmą a gotowaniem na gazie, lecz podaje związek między ekspozycją a chorobą na podstawie badań sięgających lat 70.
„Myślę, że to prawdziwy problem, że społeczność międzynarodowa nie uznaje jednoznacznie bardzo dobrze znanego, bardzo zbadanego ryzyka związanego z kuchenkami gazowymi” – powiedział Seals.