Reklamy na podcastach i w mediach społecznościowych obiecywały cudowne suplementy probiotyczne, które miały łagodzić skutki kaca, jeśli były przyjmowane przed spożyciem alkoholu.
Eric Burke, recenzent bourbonów, który ceni smak trunków, ale często zmaga się z kacem, postanowił to sprawdzić. Zamówił kilka butelek Pre-Alcohol – probiotycznego napoju od firmy ZBiotics.
Wypił mieszankę wody, soli, aromatów i genetycznie zmodyfikowanych bakterii. Po tym zaserwował sobie koktajl oraz posiłek i wypił dwa bourbony. Rano obudził się znacznie lepiej niż się spodziewał.
Następnej nocy, zachęcony pozytywnym doświadczeniem, wypił kolejną półuncję Pre-Alcohol.Spożył więcej niż poprzednio – piwo do kolacji oraz cztery szklanki bourbonu.
Zazwyczaj taka ilość alkoholu powodowała u niego ból i osłabienie następnego dnia.
Tak właśnie czuł się po przebudzeniu kilka godzin później.
„To było nieprzyjemne,” powiedział 48-letni Burke. „Obudziłem się myśląc: 'Cóż, nie mam już 21 lat.’”
Kac to zbiór objawów fizycznych i psychicznych wynikających z zapalenia oraz stresu oksydacyjnego wywoływanego przez alkohol w organizmie człowieka. jednym z czynników przyczyniających się do dyskomfortu następnego dnia jest nagromadzenie aldehydu octowego – chemicznego produktu ubocznego rozkładu etanolu w organizmie. Aldehyd octowy jest substancją rakotwórczą odpowiedzialną za nudności oraz inne objawy związane z nadmiernym spożyciem alkoholu.
Pre-Alcohol od ZBiotics oraz konkurencyjny suplement myrkl szwedzkiej firmy De Faire Medical AB opierają swoje działanie na żywych bakteriach przetwarzających nadmiar aldehydu octowego. Inni badacze również eksperymentowali z probiotykami w podobnym celu.
Hipoteza głosi, że redukcja ilości aldehydu octowego powinna również złagodzić objawy fizyczne spowodowane jego nagromadzeniem.
„Im więcej pijesz,tym więcej musisz radzić sobie ze skutkami innych rzeczy oprócz aldehydu octowego,” powiedział zack Abbott,dyrektor generalny ZBiotics w odpowiedzi na wyniki Burka. „Jednak dla większości ludzi aldehyd octowy jest kluczowym czynnikiem wpływającym na samopoczucie następnego dnia.”
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) klasyfikuje ZBiotics i Myrkl jako suplementy diety lub żywność funkcjonalną a nie leki; dlatego też nie ocenia ich twierdzeń zdrowotnych.Eksperci ds. mikrobiomu ostrzegają jednak przed poleganiem wyłącznie na suplementach probiotycznych jako sposobie uniknięcia najgorszych skutków nadmiernej konsumpcji alkoholu.
Większość etanolu zawartego w napojach alkoholowych trafia bezpośrednio do wątroby poprzez krwiobieg; tam enzym zwany dehydrogenazą alkoholową przekształca go w aldehyd octowy. Mózg oraz układ pokarmowy także przetwarzają część alkoholu; jedynie niewielka ilość etanolu metabolizowana jest w jelitach – miejscu działania probiotyków.
Dodanie probiotyków do przygotowań przed imprezą raczej nie zaszkodzi – mówi Karsten Zengler, mikrobiolog i profesor pediatrii oraz bioinżynierii na UC San Diego – ale mało prawdopodobne jest również znaczące poprawienie samopoczucia następnego dnia; jelita są już wyposażone we własną armię bakterii zdolnych do rozkładania produktów ubocznych alkoholu.
„Nie ma dużo etanolu ani aldehydu octowego w twoim jelicie grubym,” zauważa Zengler dodając: „większość bakterii obecnych w twoim jelicie już metabolizuje dla ciebie aldehyd oktowy.”
Badania wykazały zarówno bezpieczeństwo produktu jak i efektywność bakterii przy rozkładaniu znacznej ilości aldehydu oktowego pod warunkami symulującymi jelita laboratoryjnie. Co do rzeczywistych efektów tego procesu Abbott wskazał na badania przeprowadzone na szczurach: te otrzymujące etanol miały mniej objawów przypominających kaca po usunięciu aldhehydu oktowego dzień później.
Małe badanie wykazało także obniżenie poziomu alkoholu we krwi u części uczestników; osoby te były instruowane o stosowaniu suplementu przez tydzień przed piciem zamiast jednorazowej dawki tuż przed imprezą jak zaleca ulotka produktu.
Niestety prawda jest taka – mówi Joris C. Verster profesor farmakologii Uniwersytetu Utrechtu – że obecnie istnieje tylko jeden naukowo potwierdzony sposób zapobiegania kacu: pić mniej alkoholu.
„Mimo że wiele produktów przeciwko kacowi znajduje się na rynku brak przekonujących dowodów naukowych potwierdzających ich skuteczność.” Verster dodaje: „Obecnie jedynym skutecznym sposobem zapobiegania kacu pozostaje umiarkowane spożycie alkoholu.”
Choć są niemiłe kacowe symptomy pełnią ważną rolę ostrzegawczą – mówi dr Daryl Davies profesor farmacji klinicznej – to sygnały od organizmu mówiące o problemie.
„Zawsze mówię ludziom: jeśli masz kaca oznacza to że pijesz za dużo.”