Przepis na… gotowaną babkę

kwi 5 • Nasze przepisy • 234 Views • komentarzy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Składniki:
- kostka margaryny
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki tortowej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- sok z połówki cytrynu
- odrobina startej skórki z cytryny
- trochę alkoholu, np. rumu

Jak przygotować:
Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do gotowania. Zagotować wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu gazu ciasto zostawić w otwartej formie ok. 10 min. Polać polewą kakaową.

Rady:
Składniki powinny być schłodzone albo mieć podobną temperaturę. To w pewnym stopniu zapobiega warzeniu się ich podczas miksowania.

Przepis nadesłała Pani Teresa ze Świebodzina

« »

  • Newsletter
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • YouTube